Har du behov for hjælp til madlavning, kan du blive visiteret til at få leveret mad fra Madservice Viborg.

Da smag og behag er forskellig, kan du til hver uge vælge mellem 14 forskellige middagsretter og 14 forskellige biretter. Derudover er der mulighed for tilkøb af fx råkost, kage og smørrebrød.

Madtilbud til hjemmeboende

Du kan bestille Madservice på Viborg kommunes hjemmeside.

 

Link til tilmeldingsblanket til borgerne og pårørende med MitID: https://blanket.viborg.dk/Viborg/Login/LoginNemID?returnUrl=/Viborg/Opret/578234a7e8aa3

 

Hvis du modtager hjemmepleje, kan de også hjælpe dig med at bestille Madservice.

Eller ring til Visitation Sundhed, Pleje praktisk hjælp og boliger på telefon 87 87 61 00.

Telefontid er fra kl. 08.00 - 12.00.

Når du er tilmeldt Madservice, får du besøg af vores chauffør. Her orienteres du om, hvordan du skal opbevare maden, hvordan du skal varme maden op og om, hvornår du fremover får maden leveret.

Maden skal i køleskabet med det samme, du modtager den. Chaufføren, der kommer med maden, kan hjælpe dig.

Ønsker du selv at afhente maden, kan dette aftales i forbindelse med visiteringen. Afhentning foregår i Produktionskøkkenet, Blichergården, N.F.S. Grundtvigs Vej 13, 8800 Viborg, hver mandag mellem kl. 09.30 og 11.30.

Chaufføren, der leverer maden til dig, har hver uge bestillingsseddel/menuplan med til dig.

Ugen efter, du har modtaget bestillingssedlen, afleverer du den til chaufføren. 14 dage efter aflevering af bestillingsseddel/menuplan, modtager du maden.

Du kan se varedeklaration for ældrekosten nederst under: Menuplaner til hjemmeboende med varedeklarationer. 

For varedeklaration på andre kostformer end ældrekost kontakt køkkenet på telefonnummer: 87876800

Betalingen for maden afregnes gennem betalingsservice eller via opkrævning pr. girokort. Du betaler for en måned ad gangen og altid bagudrettet. Har du spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. 87 87 68 00.

Du får en vejledning til, hvordan maden skal tilberedes. Chaufføren har den med første gang, vi kommer med maden til dig. Denne vejledning kan du også finde under overskriften "Mer om mad hjem til dig" her på hjemmesiden.

Maden er pakket, så den kan varmes i alle typer ovne - også mikrobølgeovn. Den klare film oven på bakken skal blive på, når den varmes. Vi anbefaler, at du prikker et par huller i filmen med en gaffel.

Emballagen er fremstillet af miljøvenligt materiale, som kasseres efter brug.

Husk! Maden må kun varmes én gang.

 

Særlige ernæringsbehov

Ældre har forskellige ernæringsbehov. Den rigtige kostform er afgørende for at fremme og bevare et godt helbred. Vi har derfor forskellige kostformer at vælge imellem. Det kan være du har behov for en lægeordineret diæt/ kostform.

Ældre kost

Denne kost er tilpasset ældre og passer til ældre der ikke har særlige ernæringsbehov. Ældre bør som udgangspunkt ikke tabe sig og har et større behov for protein. Ældre kosten indeholder derfor mere fedt og protein end hvad der anbefales i de officielle kostråd.

Energitæt kost

Til småtspisende der har tabt sig eller er i risiko for at tabe sig. Ved et længere sygdomsforløb med lav appetit er denne kostform ofte et godt valg. Vær opmærksom på at overvægtige ældre ikke bør tabe sig under et sygdomsforløb, da dette kan medføre tab af muskelmasse og funktionsevne.

Energireduceret kost

Til overvægtige borgere der ønsker at stoppe en vægtøgning eller ønsker vægttab. Vær opmærksom på at ældre som udgangspunkt ikke bør sættes på slankekur, da tab af vægt kan resultere i tab af muskelmasse og dermed funktionsevne. Tag eventuelt kontakt til Madservice Viborg for at få vejledning af en klinisk diætist, for at sikre en god ernæringstilstand.

Diabeteskost/kolesterolfattig

Tilpasset dig med type 1 eller type 2 diabetes ud fra diabetes-principperne. Denne kostform passer til dig der ikke oplever utilsigtet vægttab og har brug for at opnå stabilt blodsukker. Vær opmærksom på at småt spisende diabetikere, der oplever vægttab, kan have behov for en anden kostform.

Kost ved tygge- og synkebesvær

Nogle ældre har behov for at få mad med en modificeret/blød konsistens på grund af tygge- eller synkebesvær. En ergoterapeut kan hjælpe med at vurdere, hvilken konsistens der er den rigtige. I Madservice Viborg tilbyder vi et bredt sortiment og har følgende kostformer til borgere med tygge- og synkebesvær.

  • Blød kost
  • Blød kost med mos
  • Gratin kost
  • Cremet kost

Ernæring ved tygge- og synkeproblemer (pdf)

Mulighed for andre kostformer

  • Allergikost
  • Kost der tager hensyn til religiøse forhold
  • Vegetarisk/vegansk kost

 

 

Fødevarestyrelsens anbefalinger for D-vitamin og calcium

20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium, hele året anbefales til:

Personer over 70 år 

Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder 

Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder

 

Småtspisende

Det anbefales, at småtspisende suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt.

 

Vegetar med indtag af æg, mælkeprodukter og en varieret kost

D-vitamin og calcium efter gældende anbefaling.

Evt. tilskud af jod, selen, jern, calcium, vitamin A, riboflavin, vitamin B2 og zink, hvis du er i tvivl, om du får dækket dit behov for disse vitaminer og mineraler.

 

Du kan få kostvejledning ved en klinisk diætist, hvis du har behov for ændringer i din kostform. Dermed kan det planlægges hvilke måltider, mellemmåltider og drikkevarer som passer bedst til dine behov og præferencer.