Hjerte for mad

Vi er et dygtigt og erfarent kostfagligt personale, hvor vores opgave er, at lave god og ernæringsrigtig hverdagsmad og skabe mulighed for gode måltidsoplevelser. Vi bruger velvalgte råvarer og tilbereder maden, så smagen er i top, og vitaminer og mineraler bevares bedst muligt.

Vores madtilbud
Madservice Viborg har følgende madtilbud til ældre:
- Madtilbud til hjemmeboende
- Mad i kommunes caféer og spisegrupper
- Mad på pleje- og omsorgscentre
- Mad på aflastnings- og midlertidige pladser

Om madservice

Menuerne tilberedes af sæsonens råvarer.

Da smag og behag er forskellig, kan du til hver uge vælge mellem 14 forskellige middagsretter og 14 forskellige biretter. Derudover er der mulighed for tilkøb af fx råkost, kage og smørrebrød.

Viborg kommune ser maden og måltidet som en integreret del af det samlede tilbud i Sundhed og Omsorg.
Visionen er, at borgerne får en god og sund mad i omgivelser, der giver lyst til at spise, så borgernes sundhedstilstand og evne til at være selvhjulpne øges.

Madservice har programmer for egenkontrol i alle køkkener og caféer. Således beskrives hele processen fra råvarerne modtages, maden tilberedes, pakkes og serveres, til oprydning, rengøring og vedligehold af køkkener og madbiler, samt personlig hygiejne.

Du kan læse vores tilsynsrapporter for hele Madservice Viborg på Fødevarestyrelsens hjemmeside

 

I Madservice Viborg vægter vi kvaliteten af maden højt.

Derfor arbejder vi løbende med kvalitetsforbedring. En del af dette er, at vi sørger for at have høj faglighed i arbejdet. Vi ansætter derfor personer med høj faglighed og god uddannelsesmæssig ballast.

Alt det kostfaglige personale i Madservice Viborg gennemgår løbende træning og undervisning i ernæring af vores autoriserede kliniske diætister, hvilket sikrer, at vi anvender den nyeste og bedste viden på området. 

Særlige ernæringsbehov

Ældre har forskellige ernæringsbehov. Den rigtige kostform er afgørende for at fremme og bevare et godt helbred. Vi har derfor forskellige kostformer at vælge imellem. Det kan være du har behov for en lægeordineret diæt/ kostform.

Ældre kost

Denne kost er tilpasset ældre og passer til ældre der ikke har særlige ernæringsbehov. Ældre bør som udgangspunkt ikke tabe sig og har et større behov for protein. Ældre kosten indeholder derfor mere fedt og protein end hvad der anbefales i de officielle kostråd.

Energitæt kost

Til småtspisende der har tabt sig eller er i risiko for at tabe sig. Ved et længere sygdomsforløb med lav appetit er denne kostform ofte et godt valg. Vær opmærksom på at overvægtige ældre ikke bør tabe sig under et sygdomsforløb, da dette kan medføre tab af muskelmasse og funktionsevne.

Link til anbefalinger for vitamin- og mineraltilskud

Energireduceret kost

Til overvægtige borgere der ønsker at stoppe en vægtøgning eller ønsker vægttab. Vær opmærksom på at ældre som udgangspunkt ikke bør sættes på slankekur, da tab af vægt kan resultere i tab af muskelmasse og dermed funktionsevne. Tag eventuelt kontakt til Madservice Viborg for at få vejledning af en klinisk diætist, for at sikre en god ernæringstilstand.

Diabeteskost/ kolesterolfattig

Tilpasset dig med type 1 eller type 2 diabetes ud fra diabetesprincipperne. Denne kostform passer til dig der ikke oplever utilsigtet vægttab og har brug for at opnå stabilt blodsukker. Vær opmærksom på at småtspisende diabetikere, der oplever vægttab, kan have behov for en anden kostform.

Kost ved tygge- og synkebesvær

Nogle ældre har behov for at få mad med en modificeret/blød konsistens på grund af tygge- eller synkebesvær. En ergoterapeut kan hjælpe med at vurdere, hvilken konsistens der er den rigtige. I Madservice Viborg tilbyder vi et bredt sortiment og har følgende kostformer til borgere med tygge- og synkebesvær.

  • Blød kost
  • Blød kost med mos
  • Gratin kost
  • Cremet kost

Mulighed for andre kostformer

  • Allergikost
  • Kost der tager hensyn til religiøse forhold
  • Vegetarisk/vegansk kost

Fødevarestyrelsens anbefalinger for D-vitamin og calcium

20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium, hele året anbefales til:

Personer over 70 år 

Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder 

Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder

Småtspisende

Det anbefales, at småtspisende suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt.

Vegetar med indtag af æg, mælkeprodukter og en varieret kost

D-vitamin og calcium efter gældende anbefaling.

Evt. tilskud af jod, selen, jern, calcium, vitamin A, riboflavin, vitamin B2 og zink, hvis du er i tvivl, om du får dækket dit behov for disse vitaminer og mineraler.